PKK tarafından alıkonulduğu belirtilen asker ve polisler

Bu başvuruya verilmesi gereken cevap için yasal süre dolalı çok oldu. Yasaya göre her koşulda T.S.K. Genelkurmay Başkanlığı şu ana kadar cevap vermiş olmalıydı (detaylar). Şikayette bulunabilirsiniz kurum içi inceleme isteniyor.

Sayın T.S.K. Genelkurmay Başkanlığı,

7 Haziran 2018 tarihinde, çeşitli tarihlerde PKK tarafından alıkonulduğu belirtilen asker ile polislerin görüntüleri basın aracılığıyla kamuoyuna yansıdı. Söz konusu haberlerde, Sedat Sorgun, Ümit Gıcır, Semih Özbey, Adil Kabaklı, Müslüm Altıntaş, Mevlut Kahveci, Sedat Yabalak, Süleyman Sungur, Hüseyin Sarı adlı kişilerin asker ve polis olduğu ifade edilirken, bu kişilerin farklı tarihlerde PKK tarafından alıkonulduklarına dair kendi görüntülü mesajlarına yer verildi.

Öte yandan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan ve 14 Haziran 2018 tarihinde alıkonulan asker ve polis ailelerinin de katıldığı basın toplantısında, 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana çok sayıda asker, polisin alıkonulduğu kaydedilerek İHD’nin, uzun yıllardan bu yana bu şekilde esir alınan çok sayıda asker, polis ve sivilin teslim alınmasını sağlayarak aileleri ile buluşturduğu belirtiliyor.
Açıklamada, “Ancak ilk defa üç yıla yaklaşan bir süredir alıkonulan asker ve polislerin teslimini gerçekleştiremedik. Bunun elbette sebepleri vardır” ifadelerine yer veriliyor.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında aşağıdaki sorularımı yanıtlamanızı rica ediyorum:

1)24 Temmuz 2015 tarihinden bugüne PKK tarafından alıkonulan asker ve polis var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?
2)Basına yansıyan haberlerde alıkonulduğu belirtilen Sedat Sorgun, Ümit Gıcır, Semih Özbey, Adil Kabaklı, Müslüm Altıntaş, Mevlut Kahveci, Sedat Yabalak, Süleyman Sungur ve Hüseyin Sarı adlı kişiler asker veya polis midir? Bu kişiler PKK tarafından alıkonulmuş mudur?
3)Söz konusu kişiler eğer alıkonulmuşsa, T.S.K. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda bir çalışması var mıdır?

Saygılar,

Ahmet Tirej Kaya